Ziekteverzuim zo veel mogelijk voorkomen

Een gezonde onderneming kan alleen met gezonde werknemers. Het is van groot belang voor de bedrijfsvoering om ziekteverzuim zo veel mogelijk te voorkomen. Dit kan op vele manieren verlaagt worden. Te veel ziekteverzuim brengt een hoop nadelen met zich mee. Niet alleen worden andere werknemers opgezadeld met extra werk, het kost je als werkgever ook veel geld. Dit willen we natuurlijk niet.

Goed vooronderzoek doen

Voordat er aanpassingen worden gedaan, is het belangrijk goed vooronderzoek uit te voeren. Dit kun je als werkgever door middel van Preventief Medisch Onderzoek doen. Op deze manier kun je de gezondheid en inzetbaarheid van werknemers bewaken en bevorderen. Je brengt hiermee namelijk de gezondheidsrisico’s van je werknemers in kaart. Dit kunnen verschillende gezondheidsrisico’s zijn. Denk bijvoorbeeld aan leefstijl, werk gerelateerde situaties en natuurlijk privé situaties.

Concreet verzuimprotocol

Wanneer het juiste vooronderzoek gedaan is, kun je het verzuimprotocol opstellen. We raden hier wel aan experts in te schakelen die arbeidskundig advies kunnen geven. Een expert weet precies wat er wel en niet in het protocol moet komen en hoe je hier als bedrijf mee omgaat. In het protocol kun je adviezen en aanbevelingen terugvinden. Dit wordt daarnaast ook gebruikt voor het re integratieproces wanneer een werknemer weer beter is en aan het werk kan.

Communiceer met je werknemers

Uiteindelijk is het enorm belangrijk je werknemers mee te nemen in het aanpassen van het verzuimprotocol. Door te vragen naar hun mening over de werksfeer en -omgeving, kun je een hoop nieuwe ideeën bedenken. Zo kun je samen zo veel mogelijk werken naar het verlagen van verzuim en het creëren van een fijne werksfeer. Eén van de grootste problemen binnen bedrijven is dat werknemers zich niet gehoord voelen en dat hun feedback niet belangrijk is. Dit terwijl dit enorm belangrijke feedback is voor werkgevers.