Wasbare luiers zijn goed voor je kindje én je portemonnee!

Wegwerpluiers beginnen steeds meer uit de mode te raken, de herbruikbare luier is terug van weggeweest! Niet zo’n saaie katoenen lap uit grootmoeders tijd, maar heel duurzame, hippe wasbare luiers om de billen van je kleine spruit. Scheelt al snel duizenden wegwerpexemplaren en honderden kilo’s afval! In het begin kosten wasbare luiers wel iets meer, maar met één kindje spaar je tot deze zindelijk is de helft van het geld aan luiers uit. Gebruik ze voor een broertje/zusje en tel uit je winst! Het kontje van je kleine lijkt er wel wat dikker in en de kans op lekken is wat groter, maar die nadelen wegen echt niet op tegen de voordelen. Je kleine is zelfs tot een jaar eerdere zindelijk, omdat het in een wasbaar exemplaar eerder voelt dat het nat is.

Wat zijn wasbare luiers?

Wasbare luiers worden gemaakt van hennep, fleece, bamboe of katoen en komen in allerlei leuke prints. In de nacht is bamboe fijn vanwege de hoge absorptie, maar de droogtijd van fleece is voor overdag praktischer. Wasbare luiers zijn dus niet gemaakt van houtpulp en allerlei synthetische materialen waar je schatje allergisch voor kan zijn.

Hoe werkt het?

De luiers bestaan uit twee systemen, een ééndelig en tweedelig systeem. Bij beiden leg je in de luier een inlegvel om ontlasting op te vangen. Om de bips ermee en makkelijk te bevestigen met klittenband of verstelbare drukkers. Bij het tweedelig systeem gaat er een overbroekje overheen. Een overbroekje hoef je niet bij elke luierwissel te verschonen, wat zal schelen in de hoeveelheid wasgoed. Bij het eendelig systeem vervang je wel de gehele luier. Het inlegvel met de ontlasting deponeer je in de afvalbak, niet in het toilet, dan verstopt het riool. De gebruikte luiers kun je eenvoudig zonder wasverzachter wassen op 40 graden en eventueel in de wasdroger. Dit kan als speciale luierwas, maar hoeft niet.