Waarom een dashboard camera nemen in de auto?

auto camera's

Je hebt ongetwijfeld wel eens filmpjes gezien waarin er ernstige ongelukken gebeuren in het verkeer welke opgenomen zijn met een camera in de auto. Dit gebeurd heden ten dage met een zogeheten dashboard camera. Dit soort camera’s zijn sterk in opkomst en steeds meer auto’s zijn tegenwoordig dan ook voorzien van een dergelijke camera. Een dashboard camera is een kleine filmcamera die aan de binnenkant van een auto of vrachtwagen geplaatst wordt. De functie van zo’n camera is dat hij alles opneemt wat er op het wegdek gebeurd terwijl jij aan het rijden bent. De camera begint te draaien zodra je begint met rijden en het apparaat slaat alle beelden en geluiden automatisch op in de geheugenkaart. Ik zal in dit artikel kort ingaan op de verdere kenmerken van een dashboard camera en wat de mogelijke voordelen hiervan zijn.

auto camera's

Bewijs

De eerste en veruit de belangrijkste reden dat een auto camera’s bevat tegenwoordig is omdat het als bewijs kan dienen. Helaas gebeuren er dagelijks vele ongelukken in het verkeer, ongeacht of ze klein of groot zijn is dit niet wenselijk. Een ongeluk kan namelijk een heleboel heisa met zich meebrengen. Zo zullen verzekeraars van auto’s en mogelijk politie in actie moeten komen na een ongeluk. Allebei deze partijen zullen bewijs nodig hebben in hun onderzoek voordat ze actie kunnen ondernemen, dit kan een dashboard camera leveren. De opnames die in de auto door de dashboard camera zijn gemaakt kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de politie weet wie de dader was in een verkeersongeval. Ook kunnen deze auto camera’s bewijs leveren voor een verzekeringsmaatschappij, zo kunnen zij namelijk de schuldige in een ongeval vinden en hem zo een schadevergoeding opleggen.

Rijvaardigheid

Een andere reden waarom men dashboard camera’s gebruikt is om de rijvaardigheid te verbeteren. Net zoals met alle vaardigheden in het leven leer je er het meest van om je eigen terug te kijken. Op deze manier kan je jezelf controleren op mogelijke fouten die je maakt in het verkeer. Door dit te bestuderen kan je er van leren en je rijvaardigheden op den duur verbeteren.