Professinele keukenschoonmaak: het stappenplan

horeca koelkasten

U bent een restaurantuitbater, horecamedewerker of chef-kok? Dan kwam u ongetwijfeld al in contact met hygiëne. In dit artikel overlopen we de specifieke keukenhygiëne. Waar let u best op wanneer u zorgvuldig reinigt? Welke tips dragen bij aan een efficiënte schoonmaak? Hoe garandeert u de voedselveiligheid? Aan de hand van volgend stappenplan ziet uw keuken er alvast in no time spic en span uit.

horeca koelkasten

Voedselresten bewaren

Na een dag zwoegen en zweten, zou het natuurlijk kunnen voorvallen dat u nog een aantal voedselresten kwijt moet in uw horeca koelkasten. Deze resten mag u niet zomaar opbergen. Zowel de koelkast als de opbergboxen moeten in orde zijn. Kijk deze na op schimmel en bacteriën! Bijgevolg schrijft u op elke box de huidige datum zodat u verspilling kan tegengaan.

Het desinfecteren

Nu, vooraleer u kan beginnen desinfecteren, zorgt u er in eerste instantie voor dat u over de juiste middelen beschikt. We spreken dan over schoonmaakmiddelen die echt goed van kwaliteit zijn. U gaat deze namelijk gebruiken voor verschillende apparaten en ondergronden zoals horeca koelkasten, snijplanken, werkbanken, … Schenk daarom ook voldoende aandacht aan eventuele schadelijke stoffen. Deze moeten te allen tijden vermijden worden in de keuken.

Chronologsich te werk gaan

Overigens is structuur uitermate belangrijk wanneer we orde nastreven. We denken hierbij aan de regel van 3. U maakt ten eerste alle onderdelen van uw apparten proper. Dit voorkomt dat u blijft zitten met resterende voedselresten. Als volgt neemt u uw werkblad en -bank onder handen om tot slot de vieze vloer keurig te kunnen achterlaten. Dan pas zal u met een gerust hart uw keuken kunnen verlaten.

Het stappenplan compleet overlopen? En meermaals gedubbelcheckt? Binnen de kortste keren hebt u het helemaal in de vingers. Tot dan print u deze pagina best even af of hangt u best een korte samenvatting op in uw keuken. Op deze manier is iedere horecamedewerker op de hoogte. Ziezo, aan de slag nu maar!