Een houten vloer uitkiezen: hier moet je op letten

Houten Vloer

Je wil graag een houten vloer kopen? Gefeliciteerd, een mooie keuze! Bij het kiezen van zo’n vloer ga je echter al snel merken dat er zoveel opties zijn, dat een keuze maken niet altijd makkelijk gaat. Benieuwd hoe je toch de juiste keuze voor jou maakt? Het kiezen van een vloer is heel persoonlijk, met name qua smaak. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden, zodat je in ieder geval een groot deel van de vloeren vast kunt afstrepen. 

Houten Vloer

Vloerverwarming

Ben je van plan om vloerverwarming te plaatsen in je nieuwe woning? Dat kan prima samen met een houten vloer, maar dat geldt niet voor elke soort. Bekijk goed de details van de vloer die je op het oog hebt. Wellicht is deze namelijk helemaal niet te combineren met vloerverwarming. Dat scheelt je een hoop gedoe, want die kun je dan dus afstrepen. 

De ondervloer

De onderlaag en ondervloer moeten wel afgestemd zijn op de vloer die je kiest. Ligt er bijvoorbeeld beton? Niet elke houten vloer kun je daar bovenop leggen zonder dat het geheel snel gaat slijten. Ook is het goed om de ondervloer zo glad mogelijk te maken, een een extra laag ondervloer er tussen te leggen. 

Houtsoorten

Er zijn eindeloos veel houtsoorten om uit te kiezen. Sommigen zijn duurder dan anderen. Toch is er ongetwijfeld binnen jouw budget ook van alles mogelijk. Dan moet je wel weten waar je op moet letten. In Nederland zijn houten vloeren van eikenhout bijvoorbeeld hartstikke populair. Maar je kan ook kiezen voor rood eiken uit amerika, blank essen of teak. Houd rekening met je smaak maar let ook zeker op wat er mogelijk is met de vloer. Sommige houtsoorten zijn dikker dan anderen. Ze zijn bovendien niet allemaal dezelfde kleur, en niet allemaal geschikt voor elk type ondergrond.