Dingen die geregeld moeten worden bij een overlijden

Wanneer jij of een dierbare komt te overlijden, zijn er een aantal belangrijke dingen die in orde gemaakt moeten worden. Het kan vaak erg lastig zijn voor de nabestaanden om hiermee aan de slag te gaan wanneer het verlies nog erg vers is, maar je moet onthouden dat het ook helpt bij het verwerken van dat verlies. Om je een handje te helpen hebben we een aantal belangrijke zaken die in ieder geval op je afkomen alvast opgeschreven, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Vereffening nalatenschap

Bij een overlijden is ook altijd een vereffening van een nalatenschap aan de orde. Hierbij worden de bezittingen, maar ook de schulden, van de overleden persoon overgedragen op de nabestaanden. Het is vaak handig om hierbij een erfrecht advocaat in te zetten. Niet omdat je elkaar niet vertrouwd, maar omdat zo iemand ervoor zorgt dat alles met betrekking tot de nalatenschap goed wordt geregeld zonder dat het jou als nabestaande veel energie kost.

De begrafenis of crematie

Uiteraard wordt de overledene begraven of gecremeerd. Je zult hiervoor het een en ander moeten organiseren. Denk aan het uitnodigen van familie en bekenden, maar ook beslissingen nemen over de rouwkaart en de muziek die wordt afgespeeld bijvoorbeeld. Ook hierbij is het aan te raden om je bij te laten staan, in dit geval vaak door een begrafenisondernemer of uitvaartondernemer. Sommige mensen vinden het erg fijn om juist veel zelf te doen, maar voor een heleboel anderen is het werk van de uitvaartondernemer een zegen, omdat zij andere dingen aan hun hoofd hebben.

Informeren van nabestaanden

Vaak is het zo dat zij die als eerste op de hoogte zijn van het overlijden ook anderen op de hoogte stellen. Denk aan familie, vrienden en kennissen. De rouwkaart volgt toch vaak pas een week later, dus het is prettig wanneer iedereen al op de hoogte is.